Controalele la frontiera cu Germania sunt temporare, a indicat Rasmussen, deși nu a precizat exact pentru cât timp vor fi menținute.
„Introducem controale temporare la frontieră, dar într-un mod adecvat”, a declarat premierul danez, pentru AP, adăugând că aceste controale nu vor pune probleme cetățenilor danezi sau germani „obișnuiți” dacă doresc să traverseze granița.
„Dacă Uniunea Europeană nu poate să-și protejeze frontierele externe, și mai multe țări vor fi forțate să introducă la granițe controale temporare”, a avertizat Rasmussen, explicând că decizia de luni a fost luată ca reacție la hotărârea Suediei de a introduce controale de identificare la frontiera celor două state.
Anterior, Suedia a anunțat intrarea în vigoare a unui sistem privind controale de identificare a persoanelor care intră în țară din Danemarca, într-o încercare de a limita numărul de imigranți din țară. Călătorii vor trebui să prezinte un document de identificare pentru a fi lăsați să treacă mai departe, în zona de trecere a Podului Öresund, principala poartă de intrare a refugiaților în țară, care face legătura între Suedia și aeroportul din Copenhaga.
Controalele au intrat în vigoare, începând de la miezul nopții de duminică spre luni, în Gara daneză Kastrup și pe aeroportul din Copenhaga, de unde pleacă trenuri care traversează Podul Öresund către Suedia. Au fost instalate aproximativ 30 de puncte de trecere.Toți călătorii care doresc să ajungă în Suedia trebuie să prezinte un document de identitate – pașaport, card național de identitate, permis de conducere, etc. Această măsură vizează, de asemenea, feriboturile care traversează Strâmtoarea Öresund.
Începând de luni, 4 ianuarie, companiile de transport vor fi amendate dacă pasagerii intră în Suedia fără un act de identificare foto. Ministrul suedez al Infrastructurii, Anna Johansson, a anunțat în decembrie că operatorii de transport care nu respectă aceste cerințe pot fi amendați cu până la 50.000 de coroane suedeze (5.400 euro).
La scurt timp după ce Suedia a anunțat implementarea acestei măsuri, un purtător de cuvânt al Germaniei a declarat că zona Schengen „este în pericol”, potrivit agenției de presă AFP.
Suedia se confruntă cu cel mai mare număr de imigranți dintre statele europene, după Germania. Aproximatv 160.000 de solicitări de azil au fost depuse în Suedia în 2015, cei mai mulți solicitanți fiind refugiați sirieni, irakieni sau afgani.